Spanning is nuttig. Elk mens bouwt spanning op om in tijden van drukke werkzaamheden en stressvolle situaties te kunnen blijven functioneren. Maar als de spanning in het lichaam blijft, terwijl de oorzaak verdwenen is, ontstaan klachten. Die verminderen of verdwijnen pas als de spanning afneemt. Door middel van adem- en ontspanningsinstructies kunt u inzicht krijgen in hoe u met spanning om kunt gaan en leert u zelf uw spanning te reguleren.
Wat is adem- en ontspanningstherapie?
Ademtherapie is het helpen herstellen van de natuurlijke adembeweging die door het hele lichaam voelbaar is. Ontspanningstherapie is het bewust worden en het leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.
Met adem- en ontspanningstherapie (AOT) krijgt u inzicht in hoe u met spanning omgaat en leert u uw spanning zelf te reguleren, zodat er balans ontstaat tussen spanning en ontspanning. Dat leert u via oefeningen. Deze oefeningen kunnen worden gedaan in lig-, zit- of stahouding en zijn daardoor toepasbaar in het dagelijks leven en voor iedereen uitvoerbaar.
Is AOT zinvol voor mij?
Adem- en ontspanningstherapie is zinvol bij:
Soms hebben patiënten het gehele reguliere medische circuit al doorlopen zonder dat er een oorzaak van de klacht wordt gevonden. Mogelijk zijn de klachten gerelateerd aan spanning en kan AOT zinvol voor de patiënt zijn.
Hoe is de behandeling opgebouwd?
De duur van de therapie is afhankelijk van uw klacht en hulpvraag. Vier behandelingen zijn minimaal; dit zijn de vier proefbehandelingen. Tijdens deze proefperiode wordt duidelijk of uw klacht spanningsgerelateerd is. Als er na een proefbehandeling van drie tot vier sessies geen resultaat is, is uw klacht mogelijk niet gebonden aan spanning en wordt de therapie gestopt. De eerste sessie bestaat uit de intake,waarin uw probleem in kaart wordt gebracht. Hierbij vult u ook een aantal vragenlijsten in die de mate van (over)spanning meten. Aansluitend krijgt u oefeningen mee waar u thuis mee aan de slag kunt. In behandeling twee en drie worden uw ervaringen van het oefenen besproken en naar aanleiding daarvan krijgt u een volgende oefening.U krijgt aandachts-, adem- en bewegingsoefeningen aangereikt. Er is dus sprake van een behandelplan op maat. Bij de vierde behandeling vindt een evaluatie plaats, waarin opnieuw dezelfde vragenlijsten worden ingevuld. We bekijken of er op dat moment (voldoende) behandelresultaat is. Zo nodig kunnen nog enkele aanvullende behandelingen gegeven worden.
De gemiddelde duur van de therapie is zes tot acht behandelingen.
Soms zijn meer behandelingen nodig. Na afloop van de therapie wordt in overleg met u gerapporteerd naar de verwijzer en/of (huis)arts.
Wie is de grondlegger van de methode?
De grondlegger van de methode is Jan van Dixhoorn, arts en opleider. Hij heeft de methode ontwikkeld en de invloed van spanningsbewustwording en regulatie wetenschappelijk getoetst bij hartpatiënten. Informatie over de achtergrond van AOT, publicaties en onderzoeksresultaten vindt u op de website van het opleidingscentrum voor AOT: www.methodevandixhoorn.com