Algemene fysiotherapie

De fysiotherapeut geldt als de specialist op het gebied van mens en beweging. Bij beweging denken we aan het lichaam met het bewegingsapparaat als een goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten, waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, het zijn bewegingen waar we niet vaak bij stilstaan. Dat bewegingen eigenlijk niet  zo vanzelfsprekend zijn beseffen we op het moment dat er problemen worden ervaren. Door pijn, stijfheid of andere beperkingen kunt u uw werk niet goed meer verrichten, uw favoriete sport niet meer beoefenen of ondervindt u problemen tijdens uw dagelijkse activiteiten. Het lichaam geeft een signaal af en u wordt gedwongen even stil te staan bij beweging.

Fysiotherapie Kitty de Boer - centrum Enschede

Plan van aanpak

De arts (huisarts, specialist of bedrijfsarts) kan besluiten u door te verwijzen naar een fysiotherapeut. Ook kunt u zelf het initiatief nemen om contact op te nemen met een fysiotherapeut (directe toegankelijkheid fysiotherapie). Tijdens het eerste consult verricht de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek om zo een goed beeld van uw klachten te krijgen. Wat is er aan de hand? Wat zijn de oorzaken en wat is er aan te doen? Diverse oorzaken kunnen een rol spelen bij uw klachten. U kunt het lichaam overbelast hebben, maar ook te eenzijdig bewegen, te weinig bewegen, verkeerde houdingen en spanningen zijn belangrijke oorzaken. Ongevallen, operaties, bepaalde chronische ziekten en het feit dat we allemaal ouder worden kunnen eveneens een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van klachten. De fysiotherapeut helpt u om meer inzicht te krijgen in het bewegingsprobleem. In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld om de klacht de baas te worden.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is de oefentherapie. Deze is bedoeld om enerzijds de bewegingsmogelijkheden te verbeteren en de spierkracht te vergroten en anderzijds om een betere houding te creëren en een goede, ontspannen manier van bewegen. Pijn en stijfheid veroorzaken vaak onzekerheid en angst om te bewegen. Deze spanningen hebben een negatieve invloed. Door hier aandacht aan te besteden worden u de positieve aspecten van goed bewegen geleerd, zodat u meer vertrouwen krijgt in uw lichaam. Dit is ook een belangrijk gegeven om te voorkomen dat dezelfde klachten spoedig terugkeren.

Binnen de fysiotherapeutische begeleiding wordt veel aandacht geschonken aan voorlichting en advisering. Evenals de fysiotherapeut dient ook de cliënt/patiënt zich in te zetten voor een actieve houding tijdens de behandeling. Een goede verstandhouding en een duidelijke  communicatie dragen bij aan uw herstel.

In onze praktijk worden naast de algemene (reguliere) fysiotherapie verschillende specialisaties aangeboden om onze dienstverlening nog beter op u af te stemmen.

Op onze website kunt u het overzicht van onze specialisaties bekijken.    

Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt