Het bekken

Het bekken wordt aan de onderkant afgesloten door de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Deze bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Verder dragen ze bij aan de  stabiliteit van het bekken. Eveneens hebben ze een functie bij seksualiteit.

Deze bekkenbodem spieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn en er kan sprake zijn van onvoldoende beheersing van deze spieren. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot diverse problemen leiden.

Fysiotherapie Kitty de Boer - centrum Enschede

De bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn.
De bekkenfysiotherapeut behandelt diverse problemen zoals:

  • pijn in de onderbuik, de bekkenbodem of het stuitje
  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeite met de ontlasting
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling
  • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken en adviseert u – als het nodig is – over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.

De behandeling

Het accent van de behandeling ligt op de oefentherapie. Actieve inzet is daarom erg belangrijk. U zult oefeningen en adviezen voor thuis meekrijgen om tot een optimaal behandelresultaat te komen.
Inwendige behandelingen worden niet gegeven.

Bekkenpijn rondom de zwangerschap

Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken.

In de zwangerschap en na de bevalling kunnen veel klachten in de lage rug, rondom het bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.

Tijdens de zwangerschap verslappen de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.

Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.

Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijnklachten

Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt