Het bekken wordt aan de onderkant afgesloten door de bekkenbodem. De bekkenbodem is een spierlaag die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Deze bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. Verder dragen ze bij aan de stabiliteit van het bekken. Eveneens hebben ze een functie bij seksualiteit.
Deze bekkenbodem spieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn en er kan sprake zijn van onvoldoende beheersing van deze spieren. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot diverse problemen leiden.
De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen zijn.
De bekkenfysiotherapeut behandelt diverse problemen zoals:
De bekkenfysiotherapeut helpt u bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken en adviseert u – als het nodig is – over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband.
Het accent van de behandeling ligt op de oefentherapie. Actieve inzet is daarom erg belangrijk. U zult oefeningen en adviezen voor thuis meekrijgen om tot een optimaal behandelresultaat te komen.
Inwendige behandelingen worden niet gegeven.
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap last van klachten van en rond hun bekken.
In de zwangerschap en na de bevalling kunnen veel klachten in de lage rug, rondom het bekken en in de benen ontstaan. Deze klachten staan onder invloed van bewegen en belasting. Vaak verdwijnen deze klachten na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie. Namen voor deze klachten zijn peripartum bekkenpijnsyndroom, bekkeninstabiliteit of symfysiolyse.
Tijdens de zwangerschap verslappen de banden van het bekken, waardoor het bekken minder stevig, minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk omdat de baby tijdens de geboorte de bekkenring moet passeren. Deze verweking is dus een heel natuurlijk verschijnsel dat bij elke zwangere optreedt!! Soms echter veroorzaakt deze instabiliteit klachten.
Er bestaat ook een traumatische of mechanische vorm van bekkeninstabiliteit: deze wordt veroorzaakt door een ongeval of trauma (zoals vallen met de fiets, van de trap vallen of een heel zware bevalling) of een sportletsel (sliding bij voetbal). Je kunt wanneer zich klachten openbaren die wijzen op bekkeninstabiliteit zelf al veel doen. Houd rekening met de verminderde belastbaarheid van het bekken. Dat kan al door wat meer rustpauzes in te lasten, de zwaardere huishoudelijke en verzorgende karweitjes of lange werkdagen (tijdelijk) te beperken. Probeer ook het traplopen te beperken. Gun het lichaam wat extra rust, door een paar keer per dag minstens vijftien minuten te gaan liggen.
Wanneer er ernstige klachten optreden is het raadzaam hulp te zoeken bij een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met bekkenpijnklachten