WAT IS DRY NEEDLING

Dry needling is een nieuwere behandelmethode van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada en wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Dry Needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht. Dry Needling werkt direct in op spieren en is dus niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en hebben invloed op de ‘energie’ in het lichaam. Dry Needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld.

Dry Needling werkt op specifieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is dus geen ‘energie’ behandeling. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De pijn is dus ergens anders voelbaar dan waar de oorzaak zich bevindt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van de klachten.

Deze triggerpoints kunnen zich onder andere uiten in:
• pijn / stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
• bewegingsbeperkingen in een gewricht
• verminderde kracht in de betrokken spier(en)
• pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’ bewegen
• tintelingen in arm/been, alle varianten van hoofdpijn, duizeligheid.

Veel voorkomende klachten waarbij we Dry Needling kunnen toepassen zijn

  • Nek en schouder pijn
  • (Lage) rugpijn
  • Heupklachten, piriformisklachten
  • Alle soorten van hoofdpijn, waaronder spierspanninghoofdpijn
  • Tennis- en golfersarm
  • Zitpijn

Triggerpoints ontstaan bijvoorbeeld door overbelasting van spieren zoals bij een verkeerde houding, een te langdurige inspanning of een te krachtige inspanning. Ook inactiviteit kan een oorzaak zijn, zoals bij ziekte maar ook bij immobilisatie zoals bijvoorbeeld gips. Verder een acuut moment zoals je vertillen of een ongeval/sportletsel. Voetafwijkingen en verschillen in beenlengte spelen ook vaak een rol in het ontstaan van triggerpoints. Tenslotte zijn psychologische factoren zoals stress en depressie bekende oorzaken. Ook slaaptekort kan leiden tot triggerpoints.

HOE ZIET EEN BEHANDELING ER UIT

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en een gericht onderzoek uw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.

Uiteraard wordt er ook veel aandacht besteed aan de oorzaak van het ontstaan van deze triggerpoints. Als deze oorzaak niet wordt weg genomen, blijven de klachten bestaan.

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Doorgaans is er direct een verbeterde beweeglijkheid merkbaar na de behandeling met Dry Needling.

Na de behandeling kan de behandelde spier stijf of beurs aanvoelen, dat is meestal van korte duur. Na een nachtrust voelt de spier al een stuk beter aan en na 24/30 uur na de behandeling zijn de klachten doorgaans verdwenen. Er treedt een merkbare verbetering op. De eerder ervaren uitstralende pijn of drukpijn neemt af en de beweeglijkheid neemt toe doordat de spier meer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

U krijgt oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.

 

VERGOEDING DRY NEEDLING

Deze methode maakt deel uit van een normale behandeling fysiotherapie. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling onder deze aanvullende verzekering.

Voor meer informatie over dry needling zie www.dryneedling.nl

Bron: www.dryneedling.nl

Fysiotherapie Kitty de Boer - Centrum Enschede
Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt