Fysiotherapie bij duizeligheid

Het is lastig om het begrip duizeligheid te omschrijven. Niet iedereen bedoelt hetzelfde met het begrip duizeligheid. De meeste mensen klagen bij duizeligheid over draaierigheid, een licht gevoel in het hoofd, het gevoel alsof de wereld om hen heen draait of dat zij zelf rondtollen. Dit onaangename gevoel kan gepaard gaan met allerlei andere klachten als angst, transpireren, geeuwen, misselijkheid en braken. Duizeligheid kan als bedreigend worden ervaren. Zij brengt de mens letterlijk en figuurlijk uit balans. Er kan en gevoel van onzekerheid bestaan en zeker bij oudere mensen kan het soms leiden tot verlies van zelfstandigheid.

Duizeligheid is een symptoom, het is nooit een zelfstandig ziektebeeld. Duizeligheidsklachten kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Het is van groot belang dat door de huisarts of specialist de juiste diagnose wordt gesteld wat de oorzaak van de duizeligheid is. Hieronder volgt een overzicht van oorzaken van duizeligheid waarbij de fysio/manueeltherapeut u van dienst kan zijn:

 • Duizeligheid ten gevolge van nekklachten
  Klachten van de gewrichten en spieren van de nek kunnen de prikkelgeleiding en doorbloeding van het hoofd verminderen met duizeligheid als gevolg. De fysio/manueel therapeut kan de beperkingen in de nek verhelpen door mobiliserende technieken en oefeningen. Hierdoor gaat de nek weer normaal bewegen en kan de prikkelgeleiding en doorbloeding zich herstellen. Hierdoor kan de duizeligheid opgelost worden.
 • Kortdurende bewegingsafhankelijke duizeligheid
  Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid (BPPD) kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat bij bewegingen, bijvoorbeeld als men gaat liggen en/of vanuit liggende houding overeind komt. De draaiduizeligheid is heftig maar duurt kort, gewoonlijk minder dan een minuut. Soms gaat de duizeligheid gepaard met een misselijk gevoel. De verklaring voor deze klacht is dat de kristallen in het evenwichtsorgaan op een “verkeerde plaats” terecht zijn gekomen en daardoor het evenwicht verstoren. Het evenwichtsorgaan houdt u een beetje “voor de gek”. Door een specifieke onderzoek test is waardevolle test om de duizeligheid op te wekken om de diagnose te bevestigen.
  De behandeling bestaat door een specifieke manoeuvre (Epley manoevre) en ondersteunende oefeningen om de kristallen weer terug op de goede plaats te krijgen. Hierdoor kan de duizeligheid weer verdwijnen.
 • Duizeligheid ten gevolge van hyperventilatie
  Hyperventilatie is een onbewuste ontregeling van de ademhaling. De ademhaling is    groter dan de lichamelijke behoefte. Dit veroorzaakt een ontregeling van de verhouding   tussen zuurstof en koolzuur in het lichaam en dit kan behalve duizeligheid ook klachten  geven als druk op de borst, tintelingen in de vingers, transpireren, onrust en angst.

Langdurige stress en spanning kunnen hyperventilatie en daarmee klachten van duizeligheid veroorzaken.

De behandeling van de duizeligheid ten gevolge van hyperventilatie is in eerste gericht op de behandeling van de hyperventilatieproblemen zelf. Naast voorlichting over de aard en de oorsprong van hyperventilatieklachten kunnen ademhalings- en ontspanningsoefeningen de klachten sterk verbeteren.   

  

Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt