Kaakfysiotherapie

Inleiding

Net als bij de overige gewrichten en spieren in het lichaam kunnen de kaakgewrichten en de kauwspieren pijn en functiestoornissen geven. Kaakklachten kunnen ontstaan door overbelasting van de kauwspieren. Dit gebeurt bijvoorbeeld door klemmen, tandenknarsen ’s nachts, nagelbijten en veel kauwgum kauwen of veel hard en taai voedsel eten. Ook stress kan een belangrijke rol spelen bij het ontstaan of het onderhouden van de overbelasting van de kauwspieren. Denk aan de veelvoorkomende gezegdes in de Nederlandse taal: “ de spanning verbijten”,  “ kiezen op elkaar en doorgaan” en “ je ergens in vastbijten”.

De kaakklachten kunnen ook een gevolg zijn van problemen van de kaakgewrichten. Het kaakgewricht bestaat uit twee gewrichtsdelen en bevat een kraakbeenschijf (discus), die van plaats kan zijn verschoven. Dit kan knappende geluiden veroorzaken tijdens het bewegen of het de beweging in de kaakgewrichten zelfs blokkeren. Een beperkte mondopening is het gevolg. Soms kunnen kaakklachten een gevolg zijn van eerdere operaties in de kaakregio of van fracturen en kneuzingen in dit gebied.

Fysiotherapie Kitty de Boer - centrum Enschede

Het bijbehorend klachtenbeeld: welke klachten horen bij overbelaste kaakgewrichten en kauwspieren

Pijnklachten ter hoogte van de kaakgewrichten en boven- en onderkaakregio.  Soms geven mensen een gevoel van oorpijn aan.

Functiestoornissen van de kaken: beperkte en geblokkeerde bewegingen van de kaakgewrichten. Ook veelvuldige knappende geluiden tijdens het bewegen duiden op problemen in het kaakgewricht.

Hoofdpijnklachten

Kaakklachten kunnen soms in combinatie met nekklachten voorkomen. Wanneer de nek betrokken is gaat het meestal om uitstralende pijn.

Gevoel van spanning en vermoeidheid in nek-hoofd en kaakgebied

Van belang is hierbij te vermelden dat pijnklachten in het hoofd- en kaakgebied ook andere oorzaken kunnen hebben, die buiten het vakgebied van de fysiotherapie liggen. Daarom werkt een kaakfysiotherapeut nauw samen met huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, KNO-arts en neuroloog.

De behandeling: wat kan de kaakfysiotherapeut voor u doen:

De fysiotherapeut kan door middel van een vraaggesprek en een gericht functieonderzoek van uw kaakgewricht en kauwspieren uw klachten in kaart brengen. Zijn er aangrijpingspunten voor fysiotherapie dan zal hij samen met u een geschikt behandelplan opstellen.

Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende mogelijkheden voor behandeling. Van belang is in ieder geval een goede uitleg over het normaal functioneren en gebruik van het kauwstelsel en adviezen om de kaakgewrichten en kauwspieren rust te geven om zo de goede voorwaarden voor herstel te creëren. Een punt van aandacht zijn instructies over het mondgedrag: kauwadviezen, geen voedsel afbijten en voorzichtig met hard en taai voedsel. Andere advieze kunnen betrekking hebben op het afleren van gewoontes die het kauwstelsel kunnen overbelasten zoals klemmen of knarsetanden.

Verder kan de behandeling bestaan uit (zelf)massage van gespannen kauwspieren of ontspanningsoefeningen (evt. in combinatie met myofeedback waarmee spierspanning zichtbaar of hoorbaar wordt) om gespannen spieren beter te ontspannen. Ook kunnen oefeningen gegeven worden om de beweeglijkheid van de kaakgewrichten te verbeteren. In de meeste gevallen krijgt u een oefenprogramma mee voor thuis.

Over het algemeen genomen zijn een beperkt aantal behandelingen nodig om te vast te kunnen stellen dat fysiotherapie effectief is bij uw klacht.

Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt