Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds de houding  te verbeteren.  De beweeglijkheid van gewichten kan beperkt zijn, het bewegen voelt stijf aan. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een te grote beweeglijkheid in de gewrichten, de gewrichten zijn dan instabiel. De manueel therapeut kan met behulp van speciale technieken de beperkte beweeglijkheid van de gewrichten verbeteren of met specifieke oefenmethoden het teveel aan beweging stabiliseren.

Behalve het verbeteren van de functie van de gewrichten is het optimaliseren van de houding en beweging in werkzaamheden, sport en hobby’s van groot belang. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in een goede houding en gezond bewegen.

Manuele therapie wordt over het algemeen niet als pijnlijk ervaren.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten van het bewegend functioneren te beoordelen. Zo kan hij voor elk bewegend lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wanneer naar een manueel therapeut

Als u klachten heeft van uw houding of van het bewegen, kan manuele therapie uitkomst bieden.Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
  • nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen; lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
  • hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn; duizeligheid bij het bewegen van de nek
  • kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
  • heup- en knieklachten
Fysiotherapie Kitty de Boer - centrum Enschede

Werkwijze manueel therapeut

Intake: snel duidelijkheid
Na een eerste screening bestaat de eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten; bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en de gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van uw klachten zitten. Samen met de patiënt beslist de manueel therapeut of manuele therapie zinvol is. Is dat het geval, dan bespreekt de manueel therapeut met de patiënt een aanpak voor de verdere behandeling.

Zo heeft u dus meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

Behandeling: effectieve therapie
De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast, om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. De effecten zijn vaak direct merkbaar: je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt