Runningtherapie

Wat is runningtherapie?

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut als aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten. De opzet is om de deelnemer de vaardigheid aan te leren om bij voorkeur 2 tot 3 keer per week, zelfstandig 30 tot 60 minuten een persoonlijke invulling te kunnen geven aan hardlopen.

Het zeer rustig opbouwen van het hardlopen is kenmerkend voor runningtherapie. Het is een rustige vorm van duurloop waarbij geen prestatie geleverd hoeft te worden, maar gewoon plezier beleven aan de inspanning. Het uitgangspunt is om te leren op je gevoel te lopen, niet op discipline of de stopwatch. Het is voor elk niveau geschikt.

Hoe werkt runningtherapie?

Hardlopen is een vorm van bewegen die naast een verbetering van de lichamelijke fitheid, ook vele psychische voordelen oplevert. De rustige duurloop zal gedurende de therapie in afstand toenemen, hetgeen een gunstig effect heeft op de werking van verschillende stoffen in het lichaam (o.a. de aanmaak van endorfines en op de afname van het stresshormoon cortisol). Hierdoor neemt de stresstolerantie toe en het verbetert de stemming. Deelname aan de activiteit zorgt voor een verbetering van de lichamelijke fitheid en meer vertrouwen in het eigen lichaam, wat een positieve invloed heeft op je zelfbeeld.

Kortom: runningtherapie bevordert zowel de lichamelijke als de geestelijke gesteldheid. Het lichaam inzetten ten behoeve van de geest, de inspanning zorgt voor ontspanning.

De laatste jaren hebben verschillende onderzoeken aangetoond, dat  lichamelijke activiteit een gunstige invloed heeft op psychische klachten, met name bij lichte en matige depressie.

Voor wie is runningtherapie bedoeld?

Onze running-methode is vooral bedoeld voor mensen die last hebben van de volgende klachten:

  • Stressklachten
  • Depressie
  • Angst en paniekaanvallen
  • Burn-out
  • Slaapproblemen
  • Vermoeidheid
  • Lusteloosheid
  • Slechte lichamelijke conditie

Het hardlopen wordt opgebouwd tot een niveau dat een ontspannen duurloop van een half uur (of meer) mogelijk is. Je hoeft er geen goede conditie voor te hebben, wel de bereidheid om te gaan lopen.

Bij twijfel of runningtherapie geschikt voor je is, raadpleeg dan je huisarts.

De praktische toepassing van runningtherapie

Allereerst is er een intakeprocedure. Hierin wordt uitgebreid aandacht geschonken aan je persoonlijke omstandigheden en de eventuele klachten. Tevens wordt je adempatroon en de hartslag geanalyseerd, zowel in rust als tijdens inspanning. Er wordt een gestandaardiseerde conditietest afgenomen om te bepalen hoe je verantwoord je training kunt opbouwen.

Op basis van de intake ontvang je een verslag en een voorstel voor het te volgen trainingsschema.

Het intakegesprek en de conditietest vinden plaats in de praktijk voor fysiotherapie in het gezondheidscentrum De Oosterpoort 2-3 (begane grond).

De trainingen vinden plaats in groepsverband, de zogenaamde loopgroepen. Wil je meedoen in de loopgroep dan is het advies om in ieder geval één individueel begeleide training te volgen. Tijdens deze individuele training wordt aandacht geschonken aan de looptechniek en de ervaren lichaamsreacties tijdens het lopen.

Vervolgens kun je deelnemen aan de loopgroepen, die eens per week plaatsvinden. De trainingen vinden plaats in één van de Enschedese parken en/of de bossen rondom Buurse. Na afloop van iedere training kijken we of je trainingsschema nog passend is. Tevens is er de mogelijkheid om fysiotherapeutisch advies (bij blessures) en voedingsadvies in te winnen.

De trainingssessies duren 3 tot 4 maanden. De praktijk leert dat dit veelal voldoende is om een echte gedragsverandering tot stand te brengen. Na afloop van de training volgt er een evaluatie van de voortgang.

De loopgroepen gaan onder alle omstandigheden door met uitzondering van extreme weersomstandigheden zoals onweer en storm.

Wanneer starten de loopgroepen?

In het voorjaar van 2015, medio maart, start er weer een nieuwe loopgroep. Binnenkort volgt hierover meer informatie. U kunt zich alvast aanmelden voor runningtherapie.  

Fysiotherapie Kitty de Boer - centrum Enschede
Neem contact met ons op

We zullen u zo snel mogelijk te woord staan.

Not readable? Change text. captcha txt