Sporten is gezond, maar heeft als nadeel dat het blessures kan veroorzaken. Een blessure is altijd een tegenvaller voor een sporter, blessures kunnen het plezier van het sporten ontnemen en zelfs onmogelijk maken. U zal zo snel mogelijk en verantwoord willen terug keren naar uw sportactiviteiten op niveau.
U kunt met allerlei vragen zitten:
De sportfysiotherapeut kan u helpen deze vragen te beantwoorden.
Sportmedische begeleiding is een belangrijke schakel in de begeleiding van de sporter, zowel op topsportniveau als voor de wedstrijdsporter en de recreatieve sportman en sportvrouw. De taak van de fysiotherapeut is het op juiste wijze doorlopen van het sportrevalidatietraject en het scheppen van de juiste voorwaarden om het genezingsproces te stimuleren. Elk trainingsschema vraagt om een eigen opbouw, eerst voorwaardenscheppend en dan specifiek. Alle soorten van sportbeoefening vragen om een eigen aanpak. In de sportfysiotherapie wordt gewerkt met sportspecifieke trainingsprincipes om naast de lokale belastbaarheid (lees blessure) ook de algemene belastbaarheid (conditie e.d.) voor de lange termijn te verbeteren. Sportrevalidatie houdt niet op bij het verhelpen van de lichamelijke klacht, juist een goede terugkeer naar de eigen training is belangrijk. Preventieve adviezen zijn van groot belang om herhaling van blessures te voorkomen.
Zelf sporten heeft iets in zich van eigen grenzen verleggen. Een blessure kan het moment zijn om even stil te staan wat de blessure/klacht jou kan leren en opleveren. Wat maakt je lichaam sterk en wat maakt het lichaam kwetsbaar? Grenzen verkennen van eigen kunnen is spannend, maar niet zonder risico. Een fysiotherapeut kan u door een goede begeleiding tijdens het revalidatietraject leren om de grenzen van uw lichaam te herkennen en te verleggen.